Mar 31, 2009

Merdeka!!

Setelah sebulan aku menyiksakan batin surf internet di ofis dengan bukaan skrin internet sebesar 1/6 dari saiz sbenar monitor komputer, akhirnya hari ni, aku bole maximizingkan saiz skrin selebar2 nya di cc! Puas gile!

Dan aku jugak bole mule mencocok pendrive dan meng-upload gambar2 kat facebook! Huehhehe! Tuhan je tau betapa puas prasaan aku masa ni.

Sepanjang menyandang gelaran wanita berkerjaya ni (kononnya), aku juga menjalani hidup seperti katak yang terkurung dalam tempurung. Otak aku da tak berpeluang disalurkan dengan maklumat terkini dunia sampaikan berita paling hangat baru2 ni iaitu mengenai "earth hour" pon aku tau dari radio kereta bf aku. Tu pon pada hari sambutan. Teruk nya rasa bila kena tempelak ngan bliaw.

Celik mata, da bergegas bsiap ke ofis. Seawal 7.30 da kena kluar rumah tunggu bas, dan kembali tunggu bas setelah usai waktu opis pkol 6 (kalau ada sbmission, balik lambat). Kalau bas sampai awal pon, paling tidak sampai rumah dalah 7.30. Dah penat, rehat2 santai + mandi + solat + makan... Dapat la tgk brite sket2. Kalau sempat pon, dapat la tgk bahagian sukan yang mmg berita yang aku tak minat ambik tau lansung.

Dan kerana itu jugak, post blog aku da takde input2 ilmu atau pandangan situasi semasa... Oiii...boringnyeeee....

Mar 30, 2009

La la la..kerjalah...

Rindu pulak zaman studio!
Stres, stres jugak, tapi masih ada ruang utk bgurau dan ktawa. Kiranya macam bz dalam santai gak la... Beza dengan bila kat opis... buat kerja utk org, bnyak tnya org runsing, silap je, kena marah. Bile jiwa kacau, nak rasa tenang sket, takde pengubat. Nak kol bf utk mngadu, die lak rimas dgr aku cakap mcm semut bcakap..

Terbaik je yg bole dbuat, ckp kat diri sndri, "Rilek2 aje ye Wawa...Nak pandai mmg camni...".

Mar 24, 2009

2 ksalahan dalam satu hari

Satu hari, sebagaimana kebiasaan hari sblom2 nye, aku berjalan keluar dari kawasan rumah utk tunggu bas bg ke tmpat keje. Spt biasa aku mdail nmbr bf utk kejut kn bliaw bngun. As i walked over the guard post with fon on my right hand n payung on my left hand, gad kat pos pngawal angkat tangan menegur. I smiled n berusaha balas angkat tangan walaupon tangan da penuh, dan tanpa sngaja jari tengah tangan kanan saje yang terangkat. Tanpa sempat mengekspresikan rasa bersalah, I saw d guard face turned "apekah salah aku?"...
Uhukhuk... Sori pacik.. tak bniat

Sampai di tempat keje, aku sambung keje buat logo "Star cafe" pakai otocad. Adalah kepayahan yg teramat utk buat line lengkung yg smooth dlm autocad. Lepas mengeluh buat ke lapanratus kalinye, officemate nama Jacky dtg tawarkan ptolongan. After 15 minits, huruf "S" yg paling ssh nak dbentuk, menjadi jugak dgn bantuan Jacky. As a compliment, i said "Wahh, thanx! Your S is so beautiful!".
Then Jacky wuz like "Haa?? My ass beautifull?"

Urghhhh... Rasa nak tepuk je dahi. N there were several more cases happened. Antaranya....kain terlucut time assmbly kat skolah, terkenyit mata pada kawan bf aku. Ya Allah malunyeeeee!!! Aku rela org tegur aku terkentut kuat atau cili sangkut celah gigi dr malu mende2 camni...

Mar 19, 2009

Beza CIPTA & REKA

Hari ni, aku dah bersembang dengan seorang rakan. Menjalankan sesi bedah dan dedah isi kpala & jiwa masing2 tentang perkara yang kadang2 tlupa dijangkau akal. Sedang aku menyorot makna 'pencipta' dan 'penikmati' yang aku katogorikan pada manusia, cepat2 bliau menyangkal... "manusia xlayak digelar pencipta".

Me: Oooo c'mon! Dont b too specfic!

Terbang Malam:
Actually we have to. Aku pn paham maksud kau.
Tapi dalam bahasa..even aku xla bagus mane..Penggunaan perkataan yg sesuai utk menggambarkan sesuatu tu penting

Me:
Ok..Kalo camtu aku tukar penggunaan bhsa aku dari 'pcipta' kpd 'pereka' ok?

Terbang Malam:
Pereka maybe ok. Sbb manusia x 'cipta'. Manusia just 'reka'. Reka adalah 'olah'
'Cipta & Reka/Olah' are 2 different thgs. 'Cipta' bagi aku adalah perkataan agung

Aku mngalah, mohon kenyataan diperinci.
Yeah, kite manusia yang majoriti adalah penikmati hasil pencipta jarang mengolah dengan halus perkataan yang wujud dalam percakapan harian kita, malah dalam kamus pon. Jadi, aku mintak die perjelaskan apa sebenar maksud yang die da selongkar dan nampak utk 2 perkataan to and he said....

Terbang Malam:
CIPTA adalah from none to a thing. Dari kosong ke sesuatu
Manusia xde kuasa utk mencipta
Hanya Tuhan je yang ade kuasa tu
Sifat Allah tu sendiri Maha Pencipta. Tak tulis Maha Pereka

Reka is just developing
Cipta is creating

Manusia hanya diilhamkan utk
develop the existed things. Existed thing that created by Him.
Sebab if Dia x ilhamkan kita, kita ni just nothing

So utk menggelar diri kita pencipta
.......... terlalu jauh


Kawan2 dpat?