Nov 29, 2011

Buang tebiat ke housemate aku ni!

Pagi ni aku bangun lambat dari biasa. Gara-gara berpoya-poya lebih masa malam tadi. Pagi ni terasa lain dari biasa. Selalunya aku melalui pagi yang sunyi. Tapi hari ni, Subuh-subuh lagi bunyi TV masuk dalam baki-baki mimpi.

'Buang tebiat ke housemate aku ni!'

Gerutu hati aku sambil telinga rasa dibelai-belai suara ustaz dalam tv yang macam memanggil-manggil aku bangun subuh. Tapi sebab badan terlalu berat dengan rasa penat, Subuh aku tewas lagi hari ni.

2 jam kemudian, setelah dekat 20 kali aku menekan button 'snooze' kat hf, aku pon gagahkan diri bangun dan gegas ke toilet. Aku lalu bilik housemate aku. Aku tengok beliau tengah mengemas bilik. Aku kasi senyum 'kerang bakar basi' kat beliau. Beliau balas dengan senyum ala-ala matahari memancar. Bukan kebiasaan muka 'tak de perasaannya' menunjukkan reaksi semanis tuh.

'Aih! memang buang tebiat budak nih! Tak g keje ke?! Selalu lepas Azan subuh lagi dia jadi orang pertama bukak pintu rumah.'

Abes mandi, aku lalu dapur.

'Aih! Masak pulak kau ni~ Tak penah-penah kau buat dapur berasap, ni pagi-pagi lagi dah bukak dapur gas!'

Aku pikir, budak ni mesti dah lebih makan gula semalam. Tak pon baru dapat berita orang masuk meminang kat kampung? Bukan main baik lagi mood hari ni!

Sambil-sambil lalu, aku menegur

"Tak keje ke hari ni?"

Aku dengar tak dengar je jawapan dia, trus bergegas masuk bilik, mengejar pukul 9 punya waktu kerja.

10 minit kemudian, aku keluar, bersedia nak meluru kuar dari rumah. Aku tengok member aku tu tengah sidai kain pulak. Kali ni penglihatan aku lebih jelas sebab dah pakai contact lense. Baru je aku nak menegur kawan aku tu, dia dah buat aku tergamam. Aku tengok muka dia tua sikit dari biasa.

"Eh?" Aku tergamam....

"Ni mama Lisa la. Lisa dah gi keje lama dah tadi"
Kata 'member aku' tu.

Muka aku nak jadi merah, cepat-cepat aku cover dengan wajah cool "Laaa... mama Lisa ke? Bila nya sampai sini" Aku hulur salam.

"Mintak maap laaa makcik~ Saya ni rabun~ Ni dah berspek baru nampak~ Err... saya mintak diri dulu ye" kata aku dengan harapan balik ni mak Lisa dah balik.

*Tak berenti ketawa sorang2 kat opis. balik ni mesti kena bahan kalau aku citer kat housemate aku yang lain*

3 comments:

arnese_exchanged said...

wawa..mmg sengal

funtastica said...

kak wa buat lawak..hahahhaa :P

Fareeza Suhaimi said...

2 words. TYPICAL WAWA. HAHAHAHA