Aug 11, 2009

Bermula di Neraka

Semalam, genap seminggu aku menjadi sebahagian dari warga kerja sebuah syarikat ID bnama 'M'. Para penerima khabar yang kenal dan tau tentang firma ni masing-masing memberi reaksi yang sama- terkejut dan mempersoal ketergamakan aku menghumbankan nasib aku ke tempat yang dikatakan penuh tekanan ni. Encik Syahrul yang juga bekas designer di sini sahaja memberi reaksi positif. Katanya, kerja di sini insyaAllah kalau gigih, sabar dan kuat semangat, mampu bina diri menjadi seorang yang lengkap untuk keperluan industri yang sekarang dilihat makin tenat dengan kewujudan firma-firma yang berdiri atas dasar membikin duit sehingga mengabai keperluan 'design process' yang betul. Kerana statement yang mepengaruhkan tu, aku juga da menolak satu tawaran yang lebih lumayan kerana tak mahu kerugian peluang belajar di sini.

Pelajaran paling pertama selain cara urus kerja dengan rapi tahap rambut belah tengah AC Mizal zaman 4u2c-nya, di sini juga telah berlaku insiden aku menjadi mengsa tengking salah seorang dari staf hanya kerana beberapa kesilapan yang pada aku tak lah sebesar mana kalau nak dibandingkan dengan suara dan daya hentaman tangannya ke meja pada waktu tu. Trauma sampai mengundang mimpi ngeri malam tadi. Mungkin ini cuma intro sebelum aku menghadap 'pelajaran' dari sifu sebenar yang telah menjadi penyebab utama rata-rata staf terdahulu menjalani tempoh bekerja yang singkat di sini.

Uuuuu~~~ Takutnya~~~
Marilah berdoa moga aku kuat semangat!

3 comments:

afafhulma said...

huuuu..
kak wa.. sabo2..
wish ya gudluck n semoga berjaya menghadapi ujian dan serangan di ctu,kayh?

wawashauqi said...

tenkiu! awak balik rumah maklang tak bday maklang. jom bincang hdiah ape nak bg

airaniez wirdani said...

sabar byk2 k wawa..jd Id ni mmg sgt susah!kite phm perasaan wawa bila baru kerja asyik dah ditengking...tp klu wawa tunjuk wawa leh buat kerja,ikut jer ckp dorg dlm 2-3 bln..dorg akan respect wawa sbb bkn wawa curi tulang mcm dorg..(heh,mcm cnfirm ada org curi tulang kat company tu plak..)nway,all da best...tabah!!