Jun 2, 2009

Mahligai Yang Kurang...

Bila tanah di Ujung Sewe itu berdiri satu mahligai di tengah-tengah serakan teratak usang, ramai penduduk yang asal hidup dari zaman moyang-moyang mereka yang menelan sendu, melopong dan berperi dengan jiwa sakit. Yang tinggal di kanan mahligai, kepala mereka makin miring ke kiri dan yang duduk di kiri mahligai pula, kepala makin miring ke kanan. Mahligai yang bagai magnet itu memusatkan perhatian seluruh bumi Ujung Sewe.

Saat keluar si pasangan Lola & Dora yang seelok-elok rupa dan seindah-indah budi bahasa dari mahligai itu, berkeliaran mata-mata pemerhati lari dan berlakon buat tak reti.

"Mungkin dari syurga turunnya mereka" Bidut menelah, disambut angguk-angguk yang lain.
"Mungkin juga dari keturunan bangsawan" Jonggo menambah.
"Atau mungkin kilang niaga mereka saban tahun untung besar. Kenyang makan anak-anak mereka. Tentu juga diilmukan di tempat hebat." Gendut menunduk memandang diri yang serba hina sebagaimana sahabat lain.
"Dengar tawanya!" Sambut Ketepeng lalu masing-masing mendepangkan telinga dan mmemicil mata. Dekah dari kerongkong lelaki Dora dan perempuan Lola yang anak ramai dan bijak-bijak itu enak didengar, seperti dekah orang kaya lain. Tapi tidak panjang dan kadang-kadang kedengaran dibuat-buat.

Maka mulalah berperi penduduk Ujung Sewe akan teori yang bagai-bagai...

Ada kurangkah isi mahligai yang dikeliling taman indah itu sedangkan burung dan kumbang yg singgah kebun taman orang kaya itu pun akan pulang riang mengicip baka-baka kacuk di dahan tiap rimbun pohon kebun mereka.

"Kata orang juga, asas, tiang dan alang rumah itu pon terbina dari konkrit yang diangkut dari Jerman."
"Gah! Tentu katilnya juga tak undang sebarang dengkur"
"Ya! Tentu juga sofanya adalah sofa terapi yang boleh mengurut"
"Aku yakin juga bilik airnya ada air terjun"
Penduduk Ujung Sewe makin rancak membikin teori.

Muncul satu pagi, bila minaret mahligai itu yang kebiasaannya menjadi yag pertama-tama menerima simbahan cahaya pagi, pasangan Lola & Dora keluar...
Si Bidut yang Gendut, tukang salur berita tentang Ujung Sewe yang dari tadi memerhati tersedar sesuatu. Ada kedut kering & kematu seribu yang kelihatan di tumit kaki Lola & Dora. Terpikir mereka mana mungkin kaki seorang kaya yang punya kilang bikin bisnes maju dan hidup mewah punya kaki seperti orang yang berkebun di selut. Mahligai mereka serba cukup dalam istilah mewah. Telahan hebat yang dibuat tentang mahlgai itu pon benar belaka- diakui pasangan Lola & Dora sendiri.
Apa punca calar di kaki, pada sepasang tubuh yang indah sedemikian?
Apa penyebab kematu milik kaki yang menapak mahligai seindah Masya Allah indahnya itu?
Mana datangnya kulit-kulit kasar di telapak yang menyarung sepatu mewah sentiasa?

Maka berkumpul lah satu kampung pakat mencari punca kematu kaki orang kaya. Si Bidut menawarkan diri jadi tukang teropong dan tukang menghendap. Yang lain berderet mencari tempat paling celah di sebalik rimbun pohon kebun mahligai, menanti jawapan Bidut.

Si Bidut yang baru mencecahkan dagunya di sil tingkap mahligai terus mengucap panjang sebaik memandang isi mahligai. Riuh satu kampung, tertanya-tanya sebab musabab reaksi Bidut. Ada yang mahu menurut Bidut melihat indah bagaimana perabut mahligai sehingga panjang si Bidup mengucap dan ada yang terlompat-lompat memancing mata ke dalam mahligai.

Dalam keriuhan, Bidut menjerit "Mahligai indah tak berlantaiii!!!"
Maka terdiam seluruh yang menunggu dan pulang dengan diri yang seperti baru dikabarkan dunia akan kiamat. Hati-hati mereka terkujat, bagai direnjat... Semua jadi bingung dan mengenang peristiwa... Hari itu, dan hari-hari berikutnya, kisah mahligai terus-terusan dingat dan dipesa pada anak cucu seluruh tanahh Ujung Sewe.
'Alangkan cantiknya rumah, dibina dengan asas seteguh-teguh asas dan dihias mewah dan indah. Tapi tanpa lantai, bagaimana nak menapak, apa indah yg boleh dialas? Bagai hilang sebiji anggota, cacat turut sebuat rumah.'

7 comments:

sonik-malam said...

haha...betul bukan aku bilang...
kesempurnaan hidup tak pernah datang dari hadir materi percuma...
sedang telapakan kaki yang jujur menggalas beban-beban tubuh sentiasa...sempurna rasa telapak itu mampu berkhidmat pada anggota...sempurna kita akan rasa bila memelihara asas akar kita...
pada bahasa, budaya, dan agama milik kita...;)

wawashauqi said...

Bagus adik faham... hhehe...

sonik-malam said...

adik??
chii~~
hahaha

wawashauqi said...

oh silap silap! pakcik ash.. ehehe~ ingat balik, mmg pelik cara kite kenal. mmg camtu cara nak kenal dgn org pelik, eh? hehehe

sonik-malam said...

sesuatu yang pelik punya dua posibiliti...sampah atau bernilai...
:)

wawashauqi said...

diri ibarat cocacola. kalau diletak dikedai biasa, nilainya mungkin semurah rm2 setin. kalau letaknya di restoran mewah atau club, harganya lebih mahal walau ia adalah cocacola yang sama.

Coca cola mana nak kita jadi, kita yang tentukan

sonik-malam said...

tapi kedai runcit pn dah tekan coke harge mahal2!!hahaha
mamak!!air suam satu~~yeahh~