Mar 19, 2009

Beza CIPTA & REKA

Hari ni, aku dah bersembang dengan seorang rakan. Menjalankan sesi bedah dan dedah isi kpala & jiwa masing2 tentang perkara yang kadang2 tlupa dijangkau akal. Sedang aku menyorot makna 'pencipta' dan 'penikmati' yang aku katogorikan pada manusia, cepat2 bliau menyangkal... "manusia xlayak digelar pencipta".

Me: Oooo c'mon! Dont b too specfic!

Terbang Malam:
Actually we have to. Aku pn paham maksud kau.
Tapi dalam bahasa..even aku xla bagus mane..Penggunaan perkataan yg sesuai utk menggambarkan sesuatu tu penting

Me:
Ok..Kalo camtu aku tukar penggunaan bhsa aku dari 'pcipta' kpd 'pereka' ok?

Terbang Malam:
Pereka maybe ok. Sbb manusia x 'cipta'. Manusia just 'reka'. Reka adalah 'olah'
'Cipta & Reka/Olah' are 2 different thgs. 'Cipta' bagi aku adalah perkataan agung

Aku mngalah, mohon kenyataan diperinci.
Yeah, kite manusia yang majoriti adalah penikmati hasil pencipta jarang mengolah dengan halus perkataan yang wujud dalam percakapan harian kita, malah dalam kamus pon. Jadi, aku mintak die perjelaskan apa sebenar maksud yang die da selongkar dan nampak utk 2 perkataan to and he said....

Terbang Malam:
CIPTA adalah from none to a thing. Dari kosong ke sesuatu
Manusia xde kuasa utk mencipta
Hanya Tuhan je yang ade kuasa tu
Sifat Allah tu sendiri Maha Pencipta. Tak tulis Maha Pereka

Reka is just developing
Cipta is creating

Manusia hanya diilhamkan utk
develop the existed things. Existed thing that created by Him.
Sebab if Dia x ilhamkan kita, kita ni just nothing

So utk menggelar diri kita pencipta
.......... terlalu jauh


Kawan2 dpat?

2 comments:

sourplum said...

setuju dgn terbang malam

sonik-malam said...

untuk umum..
itu hanya pandangan kasar aku..
belum tentu tepat..
teori perlu bersandar pada bukti..
isu mcm ni perlu dibuat research..
even nampak macam remeh tapi hakikatnya tidak!
jadi jangan ambil mudah ya..

salam kelam,
sonik malam ;)